Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΑΣΟΥΡΕΣ

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα νηστισιμο παραδοσιακό της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας, αλλά εδώ το ονομάζουμε Βαρβάρα, απο την γιορτής της Αγίας Βαρβάρας. Στην ανατολή υπάρχει η Μέρα του Ασουρέ. Στην Τουρκία χρησιμοποιούν για υλικά ένα μείγμα από σπόρους, όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα και είναι γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες κλπ. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη. Οι Έλληνες χριστιανοί το φτιάχνουν συνήθως στην εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται συμβολίζοντας την πανσπερμία. Το ίδιο γλυκό κάνουν και οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης γιορτάζοντας την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο μοιράζουν σε γείτονες. Σαν επίλογο θα σας πω ότι όσοι νηστέυετε αξίζει να το φτιάξετε!!! 
Ασουρές o καλογηρικός ή αλλιώς βαρβάρα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/4 του κιλου αποφλοιωμένο σιτάρι
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κουταλιές της σουπας ζάχαρη
  • λίγο πετιμέζι
Για το στόλισμα
  • καρύδι τριμμένο
  • καρύδα τριμμένη
  • σταφίδες μαύρες και ξανθές
  • βερύκοκα ξερά ψιλοκομμένα
  • δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα

Πώς το κάνουμε

  1. Βράστε το σιτάρι με νερό και αλάτι. Βράστε το σιτάρι καλά να μαλακώσει.
  2. Οταν το νερό σωθεί αρκετά, θα το δείτε με το μάτι, ρίξτε σιγα σιγα το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
  3. Οταν πήξει, σερβίρετε σε μπωλ και στολίζετε με καρυδα,καρυδι, σταφίδες και ξερα βερύκοκα δαμάσκηνα.
  4. Αν θέλετε, τα ανακατεύετε και όλα μαζί αλλά δεν προκείπτει καλό αποτέλεσμα ούτε αισθητικά αλλά ούτε και γευστικά...χάνει απο την γευση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι τονωτικό, ευστόμαχο για μέρες αυστηρής νηστείας...σε κρατάει στα πόδια σου χωρίς να σε κάνει να πείνας.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

σαλιγκάρια (καραβόλοι) γιαχνί

snails.jpg
Υλικά:
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 
½ κιλό σαλιγκάρια (καραβόλοι ), 
  του κιλού κρεμμύδια χοντροκομμένα , 
  του κιλού ντομάτες τριμμένες, 
1-2 φύλλα δάφνης , κύμινο, αλάτι, πιπέρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις .

Παρασκευή

Βάζουμε τους καραβόλους σε ένα σουρωτήρι , ρίχνουμε μέσα μπόλικο αλεύρι και τους σκεπάζουμε καλά για να μην μας φύγουν . Τους αφήνουμε έτσι για 5-6 ημέρες και στη συνέχεια τους πλένουμε πολλές φορές για να καθαρίσουν και να φύγει όλο τους το σάλιο . 

Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη : μόνο έτσι θα αποβάλουν ότι έχουν φάει και δεν θα είναι βλαβεροί . Τους αφήνουμε έτσι για 5-6 ημέρες και στη συνέχεια τους ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει (έτσι δεν θα προλάβουν να ξαναμπούν στο κέλυφος τους ) και τους βράζουμε για 5 λεπτά . Μόλις βράσουν τους σουρώνουμε , κόβουμε με ένα μαχαίρι την πίσω τους άκρη, ξεπλένουμε καλά για να φύγουν τα τυχόν σπασμένα κομμάτια απ' το κέλυφος και τους αφήνουμε να κρυώσουν . Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό, αλάτι και τα κρεμμύδια και τα βράσουν ώσπου να μαραθούν . Προσθέτουμε το λάδι, τη ντομάτα, το πιπέρι, τη δάφνη το κύμινο και τέλος τους καραβόλους και αφήνουμε να βράσουν ώσπου να πιούν το ζουμί τους και να μείνουν μόνο με το λάδι τους . 

Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Διαλέξτε το πιο υγιεινό





Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά στο μικροσκόπιο
Και τα δύο είναι νόστιμα και γιορτινά, στην παρασκευή τους, όμως, υπάρχουν διαφορές στα υλικά που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα το καθένα να έχει διαφορετική θρεπτική και θερμιδική αξία.
-Μελομακάρονα
Μπόλικο λάδι και αλεύρι, χυμός πορτοκαλιού, ζάχαρη, μέλι, κονιάκ, κανέλα, καρύδια είναι μερικά από τα πιο βασικά υλικά που χρειαζόμαστε προκειμένου να γεμίσουμε το φούρνο μας με τα μακρόστενα γλυκίσματα που στο εξωτερικό είναι γνωστά ως «small honey cakes».
Από τα παραπάνω, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η κατανάλωση κανέλας σε συστηματική βάση μπορεί να ρίξει την κακή (LDL) χοληστερίνη.
Από την άλλη, τα φλιτζάνια ζάχαρης που χρησιμοποιούνται, γεμίζουν με θερμίδες τα μελομακάρονα (τα οποία ήδη είναι επιβαρυμένα σε θερμίδες και από τα ωφέλιμα συστατικά του, όπως το μέλι, τα καρύδια, το ελαιόλαδο κ.λπ) και το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι αυξάνει και άλλο την ποσότητα υδατανθράκων και τις θερμίδες που λαμβάνουμε από ένα τόσο νόστιμο γλυκό.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ένα κλασσικό μελομακάρονο περιέχει ωφέλιμα λιπαρά σε μεγαλύτερο ποσοστό και κορεσμένα σε μικρότερο, ενώ οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 130-150, αναλόγως βέβαια και τον τρόπο παρασκευής του.
-Κουραμπιέδες
Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
Το λαχταριστό αυτό γλυκό, που συνήθως βρίσκεται παραδίπλα από τα μελομακάρονα στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, είναι βουτηγμένο στη ζάχαρη άχνη, ενώ περιέχει βούτυρο, άσπρο αλεύρι, αβγά, ανθόνερο, αμύγδαλα, βανίλια, μπέικιν πάουντερ και κονιάκ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα ταψί κουραμπιέδες, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυξημένα σε σχέση με τα μελομακάρονα, αφού το βούτυρο κατέχει εξέχουσα θέση, ενώ έχουμε υψηλή περιεκτικότητα σε «κακούς» υδατάνθρακες, λόγω του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης.
Από την άλλη, ο κουραμπιές υπερτερεί σε πρωτεΐνη, ενώ τα αμύγδαλα που περιέχει τον εμπλουτίζουν με μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο. Τα αβγά του κουραμπιέ, από τη μία αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη, στα θετικά τους, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και το γεγονός ότι τα αβγά αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, βιταμίνης Α, σιδήρου, βιταμίνης Β5, φυλλικού οξέος κ.ά.
Όσον αφορά το κομμάτι που… «καίει» τους περισσότερους, οι κουραμπιέδες έχουν συνήθως λίγο περισσότερες θερμίδες από τα μελομακάρονα, φτάνοντας μέχρι τις 180 ο ένας.
Μελομακάρονα – κουραμπιέδες: σημειώσατε 1
Αν σκοπεύετε αυτά τα Χριστούγεννα να είστε προσεκτικοί στη διατροφή σας, τότε το μελομακάρονο είναι η ορθότερη επιλογή για εσάς. Μπορεί να μην σας εξασφαλίσει πολύ λιγότερες θερμίδες, αλλά έχει να σας προσφέρει πολύ πιο θρεπτικά συστατικά από τον κουραμπιέ. 

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Στη Ρόδο, στο μαγευτικό νησί των Ιπποτών και του ονείρου, μέγας είναι ο αριθμός των πανηγυριών:
  • Το Προσκύνημα στην Παναγιά της Κρεμαστής το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου.
  • Της Παναγίας Τσαμπίκας στις 8 Σεπτεμβρίου.
  • Του Αγίου Σουλά στη Μονή στη Σορωνή στις 30 Ιουλίου κάθε χρόνο.
  • Της Παναγίας Σκιαδενής στο Μεσαναγρό στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου με τη περιφορά της εικόνας να θυμίζει αρχαίο δρώμενο.
  • Το Πανηγύρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου.
  • Του Αγίου Γερασίμου στον Άγιο Γεράσιμο Πυλώνας στις 20 Οκτωβρίου.
  • Του Αγίου Γεωργίου στη Μονή Αγίου Γεωργίου Λάρδου τη Δευτέρα του Πάσχα.
  • Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μονή Θάρρι Λαέρμων στις 21 Μαΐου.
  • Του Αγίου Παύλου στη Μονή Αγίων Αποστόλων Λίνδου στις 28 Ιουνίου.
  • Της Αγίας Κυριακής στη Μονή Αγίας Κυριακής Καλάθου στις 6 Ιουλίου.
  • Της Παναγιάς Υψενής στις 22 Αυγούστου.
  • Του Σωτήρος στα Μαριτσά στις 6 Αυγούστου.
  • Της Μεταμόρφωσης στο Κιοτάρι στις 6 Αυγούστου.
  • Του Τιμίου Σταυρού στα Απόλλωνα στις 14 Σεπτεμβρίου.
  • Της Σύλληψης του Ιωάννου του Προδρόμου στη Μονή Αρταμίτη στις 23 Σεπτεμβρίου.
  • Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Έμπωνα και στο Μεσαναγρό στις 15 Αυγούστου.
Να σταθούμε στο ωραιότατο  πανηγύρι του Αγίου Θωμά στο Μεσαναγρό , το οποίο, μαζί με αυτό της Παναγιάς Σκιαδενής, είναι τα δύο μεγαλύτερα πανηγύρια του χωριού. Το όμορφο φυσικό τοπίο με τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, ο πανέμορφος καταρράχτης του Αγίου Θωμά, η παροιμιώδης φιλοξενία των Μεσαναγρενών εκλύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές.
Το πανηγύρι το οποίο διαρκεί όλη τη μέρα αρχίζει με τις προετοιμασίες του χώρου, τον εσπερινό, το άσπρισμα των τραπεζιών, το καθάρισμα των δρόμων και το στόλισμα και συνεχίζεται με τη θεία λειτουργία και τις αρτοκλασίες. Κάθε οικογένεια έχει μαζί της τα απαραίτητα, απλώνει τα στρωσίδια της καταγής και ετοιμάζεται για το γλέντι. Μόλις τελειώσει η θεία λειτουργία αρχίζει το ψήσιμο στη σούβλα και το πατροπαράδοτο «Μεσαναγρενό γλέντι» με τις νοικοκυρές να έχουν μαγειρέψει αποβραδίς «κοκκινιστό» και «γιαπράκια».
Στον Άγιο Θωμά καταλήγει και η εικόνα της Παναγιάς Σκιαδενής μετά από την περιφορά της σε όλα τα χωριά της Νότιας Ρόδου. Οι Μεσαναγρενοί παίρνουν την εικόνα από τους Λαχανιάτες και τη φέρνουν στον Άγιο Θωμά. Το βράδυ η εικόνα καταλήγει στο Μεσαναγρό όπου γίνεται παράκληση και στο τέλος όποιος «μπατικιάσει» την εικόνα την κρατάει σπίτι του όλη τη νύχτα, την επόμενη μέρα περνάει από όλα τα σπίτια του χωριού και το μεσημέρι οι νέοι φέρνουν την εικόνα στις «μάντρες» (στάνες) όπου οι βοσκοί προσφέρουν κατσικάκια, τυριά και χρήματα. Το βραδάκι η εικόνα μεταφέρεται στη Μονή Σκιάδι και γίνεται γλέντι τρικούβερτο με ψήσιμο κατσικιών και προσφορά μεζέδων.
Την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη ο Δήμος Ατταβύρου διοργανώνει στον Έμπωνα την γιορτή του Κρασιού.
Ο Έμπωνας,  σκαρφαλωμένος στην βορειοδυτική πλευρά του Αττάβυρου, του ψηλότερου βουνού της Ρόδου (1215 μ.), είναι ένα χωριό που παράγει άφθονο και εκλεκτό κρασί από τις τοπικές ποικιλίες Αθήρι, Αμοριανό (παραλλαγή της Μαντηλαριάς) και  Μοσχάτο οι οποίες ευδοκιμούν  στο Χαρακάκι, τον πλουσιότερο  αμπελώνα της Ρόδου, σε υψόμετρο 700 μέτρων  πάνω από τον Έμπωνα.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΡΟΔΙΤΙΚΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού δυόσμος ψιλοκομένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ (ή 1 μεγάλη ντομάτα κομένη σε κύβους - στην εποχή της)
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ.σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 5-6 κουτ.σούπας) για το μείγμα
  • αλεύρι για το αλεύρωμα, λάδι για το τηγάνισμα
Μερίδες 4
Διαδικασία Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη μέσα σε σουρωτήρι. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε να πάει παντού, τα «ζουλάμε» να βγάλουν τα υγρά τους και τα ξεβγάζουμε καλά με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, την ντομάτα, το δυόσμο, το μαϊντανό, τα αυγά, το ξίδι, το μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι και κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι μέχρι να προκύψει ένα όχι πολύ σφιχτό μείγμα. Το αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να σφίξει, και παίρνουμε «μπουκιές», τις αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Γίνονται πάρα πολύ αφράτοι και πεντανόστιμοι.