Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ


melomakarona
Συνεχίζοντας την αναφορά μας στα πατροπαράδοτα γλυκά, που έφτιαχναν την περίοδο των Χριστουγέννων οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, (για να θυμούνται οι παλιές νοικοκυρές και να μαθαίνουν οι νέες), σήμερα θ΄ αναφερθούμε στα μελομακάρονα.

• Συνταγή για τα μελομακάρονα:
• 1 1/2 κούπα λάδι
• 1/2 κούπα βούτυρο
• 1/4 κούπας κονιάκ
• 3/4 χυμό πορτοκαλιού
• 1 κούπα ζάχαρη
• ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• κανέλα και γαρύφαλλα τριμμένα (προαιρετικά)
• Χτυπάμε σε μίξερ όλα τα παραπάνω υλικά, να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και κατόπιν μέσα σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε
• 1 κιλό αλεύρι
• 1 φακελάκι μπέικιν-πάουντερ
• 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού σόδα
• Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και πλάθουμε μελομακάρονα. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο να ροδίσουν ( περίπου 180 βαθμούς ).
• Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
• 2 κούπες μέλι
• 2 κούπες ζάχαρη
• 2 κούπες νερό
• φλούδα από πορτοκάλι και λεμόνι
• ξύλο κανέλας και ξύλο γαρύφαλλο
• Αφού έχουν κρυώσει τα μελομακάρονα, παίρνουμε λίγα-λίγα με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι το οποίο εξακολουθεί να βράζει. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά περίπου μέσα στο σιρόπι ώσπου να μελωθούν καλά
• Τα βάζουμε σε πιατέλες και από πάνω ρίχνουμε καρύδια κοπανισμένα ή σουσάμι κοπανισμένο και καβουρδισμένο και κανέλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου