Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει μία, μία τις ευεργετικές ιδιότητες των ξερών σύκων. Εσύ φρόντισε να τα προμηθευτείς και να τα έχεις μαζί σου στη δουλειά.
2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και έχουν αρκετά καλές ποσότητες καλίου. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί η πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνει την κατακράτηση του νερού. Το κάλιο είναι επίσης σημαντικό για τους μυς και τα νεύρα.
3. Καλή πηγή Ασβεστιου. Βοηθούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οστών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.
4. Καλή πηγή μαγνησίου. Βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης, τη χαλάρωση των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ημικρανίες, ένταση και πόνος στους μυς, κλπ.
5. Καλή πηγή χαλκού, η οποία μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.
6. Καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συμπαράγοντα σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της αντιοξειδωτικης άμυνας.
7. Μέτρια πηγή σιδήρου, η οποία βοηθά στην αναπνοή σε κυτταρικό επίπεδο, με την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης που βοηθά να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.
8. Πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικων ινών. Προσθέτει και παραγει κορεσμο, προάγει την υγεία του παχέος εντέρου, και επίσης βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδεων,των εκκολπωματικων διαταραχων, κ.λπ.
9. Οι Φυτικές ίνες δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι, και έτσι βοηθουν στην απώλεια βάρους.
ΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Από τα πρώτα στην λίστα για τις μοναδικές τους ιδιότητες στη βελτίωση της υγεία είναι και τα αποξηραμένα φρούτα. Είναι γλυκά, χωρίς όμως να αυξάνουν την όρεξη. Μπορούν λοιπόν να αντικαταστήσουν για εσένα ένα γλυκό, λιπαρό και γεμάτο θερμίδες σνακ, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Κι αυτό γιατί είναι πιο πλούσια σε θερμίδες από τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα.
Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα και πιο συγκεκριμένα τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες είναι πρώτα στην λίστα σε ό,τι αφορά στην αντιοξειδωτική τους δράση και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης των ΗΠΑ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου