Υλικά:
- 350γρ. έτοιμο προζύμι
- 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 250γρ. φυτικό βούτυρο Μινερβίνη (1 κούπα)
- 80γρ. ελαιόλαδο(1/3 κούπας)
- 250γρ. φρέσκο ζωικό βούτυρο Lyrpak (1 κούπα)
- 330γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/3 κούπας)
- 125ml χλιαρό νερό (1/2 κούπα) και 1 πρέζα αλάτι και 1 σταγόνα ανθέλαιο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα και 80ml κονιάκ(1/3 κούπας)
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαστίχι
Για το άλλειμα:
- 1 αβγό
- 1 σταγόνα ανθέλαιο
- 2-3 κουταλιές νερό
Για το δεύτερο ζύμωμα:
- 1 κούπα νερό 1 σταγόνα ανθέλαιο(όσο πάρει)
Η μία κούπα να χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
Τα παραδοσιακά ανεβατά ζαχαρένια κουλουράκια της Ρόδου, γίνονται κάθε Πάσχα από τις παλιές Ροδίτισσες και μεταδίδονται από μάνα σε κόρη. Θέλουν εμπειρία και πολύ μεγάλη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τη κούραση.
Αρχικά αγοράζουμε το προζύμι από το φούρνο ή αν έχουμε κέφια το φτιάχνουμε μόνες μας. Θα χρειαστούμε όμως 3 με 4 ημέρες. Παίρνουμε μια κούπα αλεύρι και λίγο νερό και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μία νάυλον και το αφήνουμε μέχρι την επόμενη ημέρα, στον πάγκο της κουζίνας μας.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, για 3 με 4 ημέρες, προσθέτοντας κάθε μέρα στο ζυμάρι μας, 1 κούπα αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Θα δούμε ότι μετά την δεύτερη ημέρα, το ζυμάρι μας θα είναι διπλάσιο. Γι΄αυτό ίσως την τρίτη
μέρα είναι έτοιμο.

Ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου με το λάδι, προσέχοντας να μην τα κάψουμε. Σε δυνατό μίξερ χτυπάμε τα λιωμένα βούτυρα με τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά.
Σβήνουμε το μίξερ σκεπάζουμε τη ζύμη με νάιλον σακούλα και πετσέτα και την αφήνουμε να «κοιμηθεί» για 12 ώρες, μέσα στον σβηστό φούρνο (συνήθως ζυμώνουμε το βράδυ και την αφήνουμε όλη τη νύχτα).
Τα τοποθετούμε σε ταψιά ή λαμαρίνες, τα σκεπάζουμε με κουβέρτες και τα αφήνουμε να ανέβουν για 10-12 ώρες, σε ζεστό μέρος.
Για να καταλάβουμε ότι έχουν ανέβει κάνουμε το εξής κολπάκι, που ακολουθεί η μαμά μου, (εκ Κάσου), για να είναι απόλυτα σίγουρη ότι η ζύμη ανέβηκε.
Παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού.
Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη μας. Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Ή μετά από 10 με 12 ώρες, ανοίγουμε ένα κουλουράκι με το χέρι μας κι αν σχηματίζει ίνες κι έχει ελαφρύνει, τότε είναι έτοιμο.
Αλείβουμε τα κουλουράκια με το μίγμα αβγού, νερού και ανθόλαδου.
Τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα για 25΄(2 ταψιά).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου