Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά στο μικροσκόπιο
Και τα δύο είναι νόστιμα και γιορτινά, στην παρασκευή
τους, όμως, υπάρχουν διαφορές στα υλικά που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα το καθένα να έχει διαφορετική θρεπτική και θερμιδική αξία.
-Μελομακάρονα
Μπόλικο λάδι και αλεύρι, χυμός πορτοκαλιού, ζάχαρη, μέλι, κονιάκ, κανέλα, καρύδια είναι μερικά από τα πιο βασικά υλικά που χρειαζόμαστε προκειμένου να γεμίσουμε το φούρνο μας με τα μακρόστενα γλυκίσματα που στο εξωτερικό είναι γνωστά ως «small honey cakes».
Από τα παραπάνω, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η κατανάλωση κανέλας σε συστηματική βάση μπορεί να ρίξει την κακή (LDL) χοληστερίνη.
Από την άλλη, τα φλιτζάνια ζάχαρης που χρησιμοποιούνται, γεμίζουν με θερμίδες τα μελομακάρονα (τα οποία ήδη είναι επιβαρυμένα σε θερμίδες και από τα ωφέλιμα συστατικά του, όπως το μέλι, τα καρύδια, το ελαιόλαδο κ.λπ) και το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι αυξάνει και άλλο την ποσότητα υδατανθράκων και τις θερμίδες που λαμβάνουμε από ένα τόσο νόστιμο γλυκό.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ένα κλασσικό μελομακάρονο περιέχει ωφέλιμα λιπαρά σε μεγαλύτερο ποσοστό και κορεσμένα σε μικρότερο, ενώ οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 130-150, αναλόγως βέβαια και τον τρόπο παρασκευής του.
-Κουραμπιέδες
Λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα ταψί κουραμπιέδες, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυξημένα σε σχέση με τα μελομακάρονα, αφού το βούτυρο κατέχει εξέχουσα θέση, ενώ έχουμε υψηλή περιεκτικότητα σε «κακούς» υδατάνθρακες, λόγω του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης.
Από την άλλη, ο κουραμπιές υπερτερεί σε πρωτεΐνη, ενώ τα αμύγδαλα που περιέχει τον εμπλουτίζουν με μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο. Τα αβγά του κουραμπιέ, από τη μία αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη, στα θετικά τους, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και το γεγονός ότι τα αβγά αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, βιταμίνης Α, σιδήρου, βιταμίνης Β5, φυλλικού οξέος κ.ά.
Όσον αφορά το κομμάτι που… «καίει» τους περισσότερους, οι κουραμπιέδες έχουν συνήθως λίγο περισσότερες θερμίδες από τα μελομακάρονα, φτάνοντας μέχρι τις 180 ο ένας.
Μελομακάρονα – κουραμπιέδες: σημειώσατε 1
Αν σκοπεύετε αυτά τα Χριστούγεννα
να είστε προσεκτικοί στη διατροφή σας, τότε το μελομακάρονο είναι η ορθότερη επιλογή για εσάς. Μπορεί να μην σας εξασφαλίσει πολύ λιγότερες θερμίδες, αλλά έχει να σας προσφέρει πολύ πιο θρεπτικά συστατικά από τον κουραμπιέ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου