Στην δημοφιλή Ρόδο ενα απο τα πιο γνωστά Πασχαλινά πιάτα είναι ο «λαμπριάτης» είναι το γεμιστό κατσικάκι με κεφαλοτύρι.
Υλικά
•1/2 κατσίκι ή αρνί από την μέση και πάνω
• Την μπόλια του
• 1 συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
• 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 1 ποτηράκι λευκό κρασί
• 700 γραμ. ρύζι καρολίνα
•1 κούπα ελαιόλαδο για τη γέμιση, και ½ κούπα έξτρα
• 3 κουταλιές τοματοπελτέ
• Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
• 250 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
Εκτέλεση
1.Παίρνουμε την πλάτη αφού την πλύνουμε και την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω.
2.Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μας. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι.
3.Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι.
4.Αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το κεφαλοτύρι.
5.Γεμίζουμε την κοιλιά, του κατσικιού, προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό και κλείνουμε ράβοντας με χοντρή βελόνα.
6. Αλείφουμε με ελαιόλαδο, ρίγανη και αλατοπίπερο όλο το κατσικάκι και το σκεπάζουμε με την μπόλια. Ρίχνουμε στο ταψί μας 2κούπες νερό.
7.Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε σιγανή φωτιάγια 4 περίπου ώρες.
8.Αν θέλουμ μπορούμε να προσθέσουμε και πατατούλες, μετά τη 2η ώρα ψησήματος, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό.
9.Την τελευταία 1 ώρα, ανοίγουμε το κρέας μας να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί.
Επίσης ενα ακόμη δημοφιλές και νόστιμο φαγητό που σερβίρετε στην Ρόδο το Πάσχα και συγκεκριμένα αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της περιοχής Αφάντου, είναι το γεμιστό κατσικάκι (Καπαμάς)
Επίσης ενα ακόμη δημοφιλές και νόστιμο φαγητό που σερβίρετε στην Ρόδο το Πάσχα και συγκεκριμένα αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της περιοχής Αφάντου, είναι το γεμιστό κατσικάκι (Καπαμάς)
Υλικά
1 στήθος από κατσικάκι (το κούφωμα, δηλαδή όλο το επάνω μέρος χωρίς να το σπάσετε).
¾ φλιτζανιού λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ
1 ½ φλιτζάνι νερό (περίπου)
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να τσιγαριστεί.
Στη συνέχεια βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε περίπου για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Πασπαλίζουμε το κατσικάκι με αλάτι, πιπέρι και κύμινο.
Στη συνέχεια γεμίζουμε το κατσικάκι μεταξύ πέτσας και παΐδια με την γέμιση που ετοιμάσαμε και το κλείνουμε ράβοντας το με κλωστή.
Στη συνέχεια το βάζουμε στην κατσαρόλα με αρκετό νερό και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (150-180 βαθμούς) για τρεις ώρες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου