Συνεχίζοντας την αναφορά μας στα πατροπαράδοτα γλυκά, που έφτιαχναν την περίοδο των Χριστουγέννων οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, (για να θυμούνται οι παλιές νοικοκυρές και να μαθαίνουν οι νέες), σήμερα
θ΄ αναφερθούμε στους κουραμπιέδες:
• Συνταγή για κουραμπιέδες
• Υλικά:
• 320 γραμμάρια φυτίνη
• 1 πακέτο βιτάμ
• 1 φακελάκι μπέικιν-πάουτερ
• 1 κρόκο αυγού
• 1 ποτηράκι ούζο ή κονιάκ
• 320 γραμμάρια καβουρδισμένα και ασπρισμένα αμύγδαλα
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
• 1 κιλό αλεύρι
• ζάχαρη άχνη ( για ράντισμα )
• λίγο ανθόνερο ( προαιρετικά )
Εκτέλεση:
• Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη να αφρατέψει και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κρόκο αυγού και το κονιάκ ( ή ούζο ).
• Σταματάω το μίξερ και ρίχνω τα αμύγδαλα, το μπέικιν- πάουτερ και σιγά-σιγά το αλεύρι (ανακατεύω πλέον με το χέρι και όχι με τη βοήθεια
του μίξερ). Η ζύμη μου θα πρέπει να είναι, όχι πολύ μαλακή αλλά όχι και σκληρή.
• Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε, τους αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί μέσα σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
• Αφού ροδίσουν, τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν θέλουμε, τους ραντίζουμε με ένα πινελάκι λίγο ανθόνερο. Κατόπιν κοσκινίζουμε από πάνω άχνη ζάχαρη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται.
Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζω ξανά με ζάχαρη άχνη.
Και φυσικά να ευχηθούμε καλές γιορτές σε όλους!..
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου