Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΤΑΚΑΚΙΑ

Παραμονή του Αγίου Ανδρέα, οι παλιές νοικοκυρές στα χωριά της Ρόδου, παραδοσιακά φτιάχνουν τα πολύ νόστιμα «τακάκια».
Ζητήσαμε από την κυρία Μαρία Πάττα από την Κρεμαστή να μας πει την συνταγή :

Τακάκια
Για την ζύμη:
1 ποτήρι λάδι (σπορέλαιο κατά προτίμηση)
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι αλισίφα (σταχτόνερο)
1 μπέικιν
Αλεύρι όσο σηκώσει

Για τη γέμιση:
Καρύδια ή αμύγδαλα αλεσμένα (μπορείτε να βάλετε και τα δύο)
Σουσάμι καβουρδισμένο και αλεσμένο
Λίγη κανέλλα
1 χούφτα ζάχαρη

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια μέλι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο. Ετοιμάζουμε την γέμιση και αρχίζουμε να ανοίγουμε την ζύμη μας σε μεγάλα κομμάτια.
Απλώνουμε τη γέμιση παντού και τυλίγουμε σε ρολό σφιχτό.
Κόβουμε σε ρόμβους.
Ψήνουμε στους 180ο C για 45’ περίπου ίσως και λιγότερο.
Φτιάχνουμε το σιρόπι και όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι, το οποίο σιγοβράζουμε καθ’όλη τη διάρκεια του σιροπιάσματος.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι καβουρδισμένο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου