Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Χρησιμοποιείται μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή. Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι. Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του. Είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στο τρόπο παρασκευής του. Τρώγοντας ένα μελεκούνι κανείς, νιώθει ωραία, ευχάριστα, κάνει ένα δώρο στον εαυτό του προσφέροντας του, τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του μελιού και του σησαμιού και χωρίς να τον επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.
Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα . Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε μετά από χιλιάδες χρόνια η επιστήμη να το αποδείξει.
Η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.
Αποτελείται από 2 συνθετικά μελε και κούνι από το μέλι κα το κουνί (κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο. Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος .
Μελεκούνι το καλύτερο «energy snack»
Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου ¨snack¨(με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στον άνθρωπο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία.
Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του το αναποφλοίωτο σησάμι και το μέλι.
Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα . Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε μετά από χιλιάδες χρόνια η επιστήμη να το αποδείξει.
Η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.
Αποτελείται από 2 συνθετικά μελε και κούνι από το μέλι κα το κουνί (κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο. Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος .
Μελεκούνι το καλύτερο «energy snack»
Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου ¨snack¨(με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στον άνθρωπο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία.
Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του το αναποφλοίωτο σησάμι και το μέλι.
ΣΗΣΑΜΙ
Οι σπόροι του φυσικού σουσαμιού περιέχουν χαρακτηριστικά όπως:
1) Πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες πρόβειο γάλα.
2) Διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι.
3) Μεγαλύτερη περιεκτικότητα φωσφόρου από τα ψάρια.
4) Υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών.
5) Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6) ,η σεσαμίνη και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στο σησάμι μειώνουν σημαντικά τη κακή χοληστερόλη.
6) Σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως β1, β2, νιασίνη.
7) Φυτοστερόλες και λιγνάνες που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά στον οργανισμό.
Οι σπόροι του φυσικού σουσαμιού περιέχουν χαρακτηριστικά όπως:
1) Πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες πρόβειο γάλα.
2) Διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι.
3) Μεγαλύτερη περιεκτικότητα φωσφόρου από τα ψάρια.
4) Υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών.
5) Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6) ,η σεσαμίνη και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στο σησάμι μειώνουν σημαντικά τη κακή χοληστερόλη.
6) Σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως β1, β2, νιασίνη.
7) Φυτοστερόλες και λιγνάνες που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά στον οργανισμό.
ΜΕΛΙ
1) Το μέλι αποτελείται από 180 πολύτιμα στοιχεία κι έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
2) Είναι η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας που μας προσφέρει αυτούσια η φύση, πολύτιμη για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.
3) Βοηθάει στη μνήμη και στη διαύγεια του μυαλού.
4) Προστατεύει τα δόντια και καταστέλλει την αναιμία.
5) Χαρακτηρίζεται από αντισηπτική, βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση.
6) Συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
7) Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και του έλκους.
1) Το μέλι αποτελείται από 180 πολύτιμα στοιχεία κι έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
2) Είναι η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας που μας προσφέρει αυτούσια η φύση, πολύτιμη για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.
3) Βοηθάει στη μνήμη και στη διαύγεια του μυαλού.
4) Προστατεύει τα δόντια και καταστέλλει την αναιμία.
5) Χαρακτηρίζεται από αντισηπτική, βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση.
6) Συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
7) Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και του έλκους.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΛΕΚΟΥΝΙΟΥ
ποσότητα
|
ανά 100γρ
|
μελεκούνι 60γρ
|
μελεκούνι 30γρ
|
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
|
459 kcal
|
270 kcal
|
137 kcal
|
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
|
16,6 g
|
10 g
|
5 mg
|
ΛΙΠΑΡΑ Εκ των οποίων
|
31,6 g
|
18,9g
|
9,45g
|
Κορεσμένα
|
4,3 g
|
2,58g
|
1,29
|
Μονοακόρεστα
|
15,5 g
|
9,3g
|
4,65
|
Πολυακόρεστα
|
11,8 g
|
7,1g
|
3,55
|
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
|
0
|
0
|
0
|
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
|
38,8 g
|
23,28g
|
11,64g
|
ΣΑΚΧΑΡΑ Εκ των οποίων
|
28,9 g
| 17,3g |
8,65g
|
Φρουκτόζη
|
13,8
|
8,3
|
4,2
|
Γλυκόζη
|
13,6
|
8,1
|
4
|
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
|
6,51 g
|
4 g
|
2 g
|
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
|
611 mg
| 367 mg |
183 mg
|
ΣΙΔΗΡΟΣ
|
3,4 mg
|
2,1 mg
|
1 mg
|
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
|
344 mg
|
206 mg
|
103
|
ΝΑΤΡΙΟ
|
0,012g
|
0,007g
|
0,0035g
|
ΣΗΔ: ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΟΣΗ σύμφωνα με την οδηγία 2008/100/ΕΟΚ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου