Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ-ΙΣΤΟΡΙΑ


Σύμφωνα με την παράδοση στο νησί της Ρόδου, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδια και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία. Λέγεται και γλυκό της χαράς. Το μελεκούνι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Το μέλι και το σουσάμι κατείχαν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία. Η λέξη μελεκούνι αποτελείται από δύο συνθετικά το μέλε που προέρχεται από το μέλι και το κούνι που προέρχεται από το κουνί (κούνα, κούνες) τον όρο που χρησιμοποιείται στη Ρόδο για τον σπόρο. Ο όρος προέρχεται από το κόκκων που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος. Το μελεκούνι μοιάζει με το παστέλι διαφέρει όμως απ' αυτό στο ότι το μελεκούνι πρέπει υποχρεωτικά να λυγίζει. Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου "snack" (με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στον άνθρωπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία. Στις 26-9-2010 κατασκευάστηκε στη Ρόδο το μεγαλύτερο μελεκούνι του κόσμου το οποίο μπήκε και στο βιβλίο Γκίνες. παρασκευή του τεράστιου μελεκουνιού Πηγή: Μελισσοκομική Δωδεκανήσου (www.mel.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου